Hrníčková kuchařka
Rychlá mňamka
3 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek krystalu, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku vody, 1 pr. do pečiva, jablka (čím víc, tím líp - nastrouhat nebo sklenici zavařených), 1 l mléka, 2 1/2 sáčku pudinku, kakao
Vše pořádně promíchat, 1/2 těsta dát na plech,do druhé zamíchat kakao a dát na bílou vrstvu. Pečeme tak na 175-180 cca 25-30minut. Mezi tím uvařit pudink.Přidat cukr podle chuti. Do upečené buchty uděláme dírky druhým koncem vařečky a rozetřeme pudink. Vrch posypat kokosem,grankem,ořechama,polít čokoládou-kdo co má rád.
Koláč zaměstnané ženy
1 hrnek celého máku, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1 necelý hrnek oleje, 3 vejce, 1 pr. do pečiva.
Všechno dáme do mísy a krátce sešleháme. Nalijeme na plech 30 x 40 cm, vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut. Vychladlé pocukrujeme nebo zdobíme šlehačkou, můžeme polít citrónovou nebo čokoládovou polevou.
Prošívaná deka
2 hrnky polohrubé mouky, 3/4 hrnku pískového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku oleje, 1/2 hrnku vlažné vody, 1/2 sáčku pr. do pečiva, 2 vejce, moučkový cukr na posypání.
Náplň: 1 tučný tvaroh (250 g ) , 1/2 sáčku vanilkového pudinku, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 2 lžíce pískového cukru, mléko dle potřeby, povidla nebo marmeláda.
Vejce ušleháme s cukrem a postupně přidáváme olej a vlažnou vodu. Nakonec vmícháme mouku s kypřícím práškem. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku 20x30cm nebo hlubšího plechu. Připravenou tvarohovou náplň nastříkáme do mřížky na těsto. Místy dáme povidla nebo marmeládu. Koláč pečeme v troubě při teplotě 175 stupňů 35-40 minut.
Rychlý ovocný koláč
Těsto: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 1 vejce, 1/2 pr. do pečiva . Drobenka: 3/4 hrnku polohrubé mouky, necelá 1/2 hrnku moučkového cukru, cca 70 g másla. Sezonní ovoce dle chuti.
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a důkladně promícháme. Nalijeme na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný a vysypaný). Poklademe půlkami meruněk a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180-190°C cca 30 minut.
Božský perník
3 hrnky hladké mouky, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 1 a 1/2 hrnku cukru, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 1 lžíce marmelády, 1 čokoládový pudinkový prášek, 1 skořicový cukr, 1 pr. do perníku, 1 pr. do pečiva.
V míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme ostatní, dobře promícháme a upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení ( asi 30 minut při 180 - 190 °C). Vychladlý perník můžeme polít libovolnou polevou.
Pozor: Těsta je hodně, takže je třeba použít velkou mísu a ten největší (radši hlubší) plech co máme. Při pečení ještě nabude do výšky.
Koláč Fešák
Těsto: 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 pr. do pečiva, 2 lžíce kakaa
Krém: 2 měkké tvarohy, trochu mléka, 2 vejce, 2 balíčky vanilkového pudinku, 2 vanilkové cukry + cukr dle chuti, trocha rumu
Všechny sypké suroviny smísíme, přidáme vejce, olej, mléko a promícháme. Rozetřeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem. Suroviny na krém utřeme dohladka (mléko přidáváme postupně a opatrně, aby krém nebyl moc řídký). Krém lžící nepravidelně navrstvíme na rozetřené těsto. Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme cca 15-20 minut.
Perník do bábovkové formy
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku pískového cukru, 1/2 hrnku hladké mouky, 1/4 hrnku oleje, 2 vejce, 1 pr. do perníku, 1 lžička pr. do pečiva, 1 lžíce kakaa, kokos, zavařenina, poleva.
Mouku smícháme s cukrem, kypřícími prášky a kakaem. Přidáme vejce, olej, mléko a promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme při 170 stupních 40 minut. Poté necháme vychladnou. Perník rozkrojíme a spodní část potřeme zavařeninou. Opět spojíme a přelijeme polevou.
Rychlý jogurtový koláč s ovocem
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek bílého jogurtu, 1/2 hrnku pískového cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 4 lžičky pr. do pečiva.
Drobenka: 3 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce másla.
Náplň: ovoce dle chuti - meruňky, borůvky, maliny jablka.
Suroviny na drobenku důkladně promícháme prsty. Rozšleháme si vejce s cukrem , přidáme jogurt a po částech vmícháme mouku s práškem do pečiva a olej. Těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe jej ovocem , posypeme drobenkou, vložíme do trouby a vypečeme na 185 stupňů cca 20-30min. Těsto je na menší plech 30x38cm.
Božský perník
3 hrnky hl. mouky, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 1 a 1/2 hrnku cukru, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 1 lžíce marmelády, 1 čokoládový pudinkový prášek, 1 skořicový cukr, 1 pr. do perníku, 1 pr. do pečiva.
V míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme ostatní, dobře promícháme a upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení ( asi 30 minut při 180 - 190 °C). Vychladlý perník můžeme polít libovolnou polevou.
Pozor: Těsta je hodně, takže je třeba použít velkou mísu a ten největší (radši hlubší) plech co máme. Při pečení ještě nabude do výšky.
Mramorová bábovka s marmeládou
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice (nedala jsem celý), 1 vanilkový cukr, 1 pr. do pečiva, 3 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, vrchovatá lžíce kakaa, 3 - 4 lžíce marmelády.
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, olej a mléko. Dobře promícháme. Větší část těsta vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Na těsto lžící poklademe marmeládu. Do zbytku těsta vmícháme kakaový prášek a nalijeme na marmeládu do formy. Opačným koncem vařečky opatrně několikrát promíchneme těsto ve formě. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 50 minut.
Rychlá buchta s čokoládou
1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 4 vejce, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 3/4 hrnku krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 pr. do pečiva, 1 lžička citronové kůry, 100 g čokolády na vaření (nebo jiné), 2 - 4 lžíce pikantní marmelády.
Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a nahrubo strouhanou polovinou čokolády. Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Vařečkou postupně vmícháme žloutky, druhou polovinu cukru, olej, mléko a mouku. Důkladně promícháme a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení (nebo vymazaný a vysypaný). Upečeme dorůžova (200°C asi 15 minut). Povrch vychladlé buchty potřeme marmeládou a pocákáme rozpuštěným zbytkem čokolády.
Koláč podle pana Novotného
4 vejce, 1 hrnek cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 1 pr. do pečiva, hrst krájených spařených ořechů, 1 lžíce skořice, 1 lžíce kakaa, 4 hrnky jablek nakrájených na malé kostičky, mléko, rozinky
Vejce s cukrem ušleháme do pěny, pak přidáme vše ostatní (pozor - s mlékem opatrně, aby těsto nebylo moc řídké.) Těsto nalijeme do vymazaného pekáčku a pečeme při teplotě 160°C.
Hrníčkové rohlíčky
1 hrnek vlažného mléka, 1/2 kostky droždí, 3 lžíce moučkového curku, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 1/3 hrnku hl. mouky, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 1/3 kostky rostlinného tuku, 2 lžíce oleje, 1 lžička rumu.
Náplň: dle chuti
Z trochy mléka, curku a droždí připravíme kvásek, který poté smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme hladké těsto, které necháme 45 minut kynout. Po vykynutí těsto vyválíme do kruhu a rádýlkem těsto rozdělíme na 8 trojúhelníků. Plníme náplní a srolujeme těsto do tvaru rohlíčku. Rohlíčky necháme ještě 10 minout kynout a poté pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 15 minut.
Rychlý švestkový koláč
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 2 hrnky mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 pr.do pečiva, švestky.
Drobenka: 1 hrnek polohrubé mouky, 10 dag hery, 1/2 hrnu pískového cukru – vše v misce rozdrobíme na sypkou směs
V míse promícháme mouku s prášku do pečiva, přidáme cukr, mléko, olej a vejce. Dobře rozmícháme a rozetřeme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech, poklademe vypeckovanými švestkami, posypeme drobenkou a upečeme.
Eskymo řezy
4 vejce, 9 lžic cukru, 12 lžic hrubé mouky, 1/2 pr. do pečiva, 2 lžíce kakaového prášku
krém: 750 ml mléka, 2 kokosové pudinkové prášky, 150 g másla, 2-3 lžíce cukru, 1 kelímek zakysané smetany (150-200 g)
Celá vejce s cukrem ušleháme do světlé pěny. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme (200°C, asi 10 minut). Necháme vychladnout.
Z mléka, pudinkových prášků a cukru uvaříme hustý pudink. Necháme ho částečně vychladnout. Do mírně teplého pudinku vešleháme změklé máslo a smetanu. Rozetřeme na vychladlý piškot. Povrch pocákáme rozpuštěnou čokoládou. V ledničce necháme ztuhnout do dalšího dne.
Buchta Himaláje
1. TĚSTO: 1 pr. do pečiva, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 celá vejce, 2 lžíce kakaa, citronová kůra.
2. TĚSTO: 2 tvarohy, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový puding, 1 hrnek cukru moučka, 2 celá vejce, 1hrnek mléka, doporučuje se ještě panáčka rumu)
Postup
1.těsto: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přidáváme olej a pak i ostatní ingredience.
2. těsto: opět vyšleháme vajíčka s cukrem,a přidáme ostatní...puding se sype sypký( nevařit)...toto těsto bude řídké.
Na vymaštěný a vysypaný plech dáme půl prvního těsta,na to druhé těsto tvarohové a nahoru zbytek prvního těsta. pečeme pozvolna a pomalu.Necháme POŘÁDNĚ vychladnout.
Banánová bábovka
4 vejce, celé máslo nebo Hera, hrnek cukru, dva hrnky polohrubé mouky, hrnek rozmixovaných banánů (3 velký nebo 4 malý), 1 pr. do pečiva a jeden vanil.cukr.
Arabelčina americká buchta
4 celá vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 4 hrnky pokrájených jablek na kostičky, 1 pr. do pečiva, 1 lžička skořice, kakao, ořechy, rozinky, kandované ovoce, mléko podle potřeby
Všechny suroviny smícháme dohromady a mléko dáme podle potřeby tak, aby těsto bylo tak akorát, né moc tuhé ani moc tekuté. Poté dáme na vymazaný a vysypaný pekáč a upečeme při 170 stupních.
Bábovka Nescafé
1 hrnek cukru, 3 vejce, 1 PL kávy NESCAFÉ, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 pr. do pečiva, 1 smetana ke šlehání, 1 PL rumu a 1/2 hrnku strouhaných ořechů
Cukr utřeme se 3 vejci a kávou NESCAFÉ. Vmícháme mouku, ve které jsme promíchali prášek do pečiva a smetanu ke šlehání.
Hmotu vlijeme do bábovkové formy vymazané a vysypané strouhankou.
Pokud chceme udělat dvoubarevnou variantu, vmícháme kávu pouze do poloviny těsta.
Šlehačková roláda
5 vajec, 100 g cukru krupice, 2 lžíce mletých ořechů, 1 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa,
1 šlehačka + ztužovač
Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny. Zlehka vmícháme ořechy, mouku a kakao a rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení.Rychle upečeme ve vyhřáté troubě.Ještě teplé srolujeme i s papírem a necháme zcela vychladnout.Rozmotáme,natřeme hustě ušlehanou šlehačkou se ztužovačem a znovu srolujeme(bez papíru).
Buchta z listového těsta od štáblice
1x500g listové těsto a nebo 2x 250g, 2 balení piškotů(1 velké), 1,5 kg strouhaných jablek nebo hrušek, skořice, cukr, 2 balení vanilkového cukru, 1 litr mléka, 3 balení vanilkového pudinku
Na suchý plech položíme polovinu rozváleného listového těsta.Na ni vyskládáme piškoty,na piškoty strouhaná jablka nebo hrušky. To posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Jsou li jablka kyselejší, přidáme ještě trochu cukru krystal. Na jablka nalijeme horký pudink (z 1 litru mléka,3 balení vanilkového pudinku a 6 lžic cukru). Na pudink položíme druhou polovinu listového těsta, přimáčkneme okraje a pečeme na 160°C PS. Vrchní těsto propícháme vidličkou aby se nenafukovalo.
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek mouč.cukru, 10 dkg rozpuštěného vlahého másla, 3 lžíce oleje, 2 vejce, 1 lžíce rozpustné kávy NESCAFÉ, 3 lžíce kakaa, 1 hrnek mléka, 1 lžíce rumu, 1 pr. do pečiva
Poleva: 1/2 rozpuštěného másla, 10 dkg mouč.cukru, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu
Vymícháme do hladka
Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, kakao, NESCAFÉ,cukr,vejce,mléko,olej,tuk a rum. Důkladně smícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.Pečeme na 180°C asi 15 min. Po vychladnutí potřeme polevou.(upraveno z www.Nescafe.cz) Já jsem jen polila čokoládovou polevou a posypala postrouhanými ořechy.
Rychlý hrnkový koláč s droždím
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1/2 pr. do pečiva, 2 lžíce cukru - krupice, 1 vejce, špetku soli, 1/2 hrnku mléka, 1 polévková lžíce droždí, 1/4 kostky tuku, čerstvé nebo kompotované ovoce, drobenka, tuk na vymazání plechu
Do mísy nasypeme polohrubou mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, špetku soli a ve vlažném mléce rozdrobené droždí.
Nakonec přilijeme vychladlý rozehřátý tuk. Těsto pečlivě prohněteme a vyválíme z něj placku, kterou přeneseme na tukem vymazaný plech, poklademe ovocem, posypeme drobenkou a bez kynutí pečeme ve vyhřáté troubě 30 - 40 minut.( dle receptu v Labužníku)
Hrníčková rychlobuchta
2 HR polohr.mouky, 1 pr. do pečiva, 1 HR cukru krystal, 1 HR mléka, 1/2 HR oleje, 2 celá vajíčka
Stranou si připravíme 1 ananasový kompot-slijeme z něj šťávu.
Vše smícháme dohromady, asi dvě třetiny těsta nalijeme na malý plech (vyložený peč. papírem), "posypeme" ananasem. Do zbylé jedné třetiny zamícháme kakao a přelijeme cik cak přes těsto s ananasem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°cca 30 min. Po upečení posypeme mouč. cukrem. Pozn. Toto těsto bez ovoce lze použít i na bábovku a velik. beránka.
Švestkový koláč s mákem
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 pr. do pečiva, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce
Vymícháme hladké těsto, které vylijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo na pečící papír). Poklademe vypeckovanýma půlkama švestek. Posypeme mletým mákem, smíchaným s cukrem (podle kyselosti švestek) Posypeme drobénkou. Dáme upéct, dokud těsto nemá zlatou barvu.
Drobénková buchta s tvarohem
3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 vanilk. cukr, 1 pr. do pečiva, 1 Hera, 1 vejce
Spojíme v drobénku. Polovinu drobénky dáme na plech s pečícím papírem. Na to polejeme tvarohovou nádivku: 3 tvarohy, 3 celá vejce, 1/2 l mléka, 1 H cukru, špetku strouh. mušk. oříšku
Posypeme zbytkem drobénky. Pečeme při 180st.do růžova.
Místo tvarohové nádivky pudink z litru mléka a ovoce (droběna)
Božské řezy
6 vajec, 6 lžic práškový cukr, 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic mléka, 3 lžice kakaa, 6 lžíc oleje,
1/2 pr. do pečiva
Žloutky vyšleháme s cukrem,přidáme mléko,ostatní přísady a nakonec tuhý sníh z bílků a upečeme na tukem vymaštěném a moukou vysypaném plechu.
Korpus po vychladnutí polijeme polevou: uvaříme 1 dcl silnéj kávy a přidáme do něj 0,5dcl rumu.
Potom navrstvíme: 2 karamelové pudingy uvaříme v 6 dcl mléka, do kterého přidáme 4 lžice cukru.Za občasného míchání necháme vychladit.Vymícháme 250 g másla s 4 lžicemi cukru a přidáme vychladnutý puding, všecko dobře promícháme.Na povrch nastrouháme čokoládu.
Krtkův dort na plechu
2 hrnky hladké mouky, hrnek cukru, kypřící prášek, 3 vrchovaté lžíce kakaa, 2 vejce, hrnek oleje,
hrnek mléka
Smícháme všechny uvedené suroviny a šlehačem důkladně vyšleháme v hladké těsto. Nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozprostřeme a pečeme při 180°C. Upečené necháme na plechu vychladnout. Poté překlopíme na tác, stáhneme pečící papír a stáhneme asi půl centimetrovou vrstvu z celého korpusu (dáme si stranou), necháme akorát asi centimetrový okraj. Vydlabaný prostor vyplníme na půlku překrojenými banány. Na banány navrstvíme všechen krém a zasypeme ho rozdrobeným korpusem.
Krém: 250 ml mléka, banánový pudink (lze použít i jiný), 5 vrchovatých lžic cukru, 2 smetany na šlehání, možno ztužovač šlehačky, 100 g čokolády na vaření.
V mléce rozpustíme cukr a uvaříme pudink. Po důkladném vychlazení si ho přešleháme šlehačem, přilijeme smetany na šlehání (+ ztužovač) a vyšleháme v hustý krém (podle chuti můžeme ještě dosladit moučkovým cukrem). Do hotového krému vmícháme nahrubo nastrouhanou čokoládu.
Plněná kynutá bábovka:
Do vlažného mléka a tuku přidáme všechny ostatní přísady a zaděláme těsto, které necháme vykynout (zadělávám v pekárně). Po vykynutí rozválíme na placku, kterou potřeme nální dle chuti makovou, ořechovou, jablečnou..., můžeme poházet hrozinkami, zarolujeme a vložíme do tukem vymazané bábovkové formy. Necháme kynout a pak pečeme jako klasickou bábovku.
Je z hrníčkové kuchařky a mám ho vyzkoušený, že je fakt dobrý, jenom dávám pro urychlení sušené droždí, ale kdo chce může si z části mléka, cukru a mouky udělat kvásek. 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku krupicového cukru, asi 1/2 hrnku másla (hery), 1/2 lžičky soli, 2 žloutky, trochu strouhané citronové kůry, 1 balíček sušeného droždí
Dort Harlekýn
2 vejce, 1 hrnek práškového cukru, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek oleje, 1 a 1/2 pr. do pečiva, hrnek mléka, 2 lžíce kakaa, 1 šlehačka, 1 pomeranč, 2 mandarinky, 1 čokoláda
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přisypeme mouku s práškem do pečiva, vmícháme olej, mléko, sníh z bílků a kakao. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme asi 45 minut. Vychladlý dort zdobíme šlehačkou a mandarinkami nebo pomerančem a strouhanou čokoládou.
Metrový řez
1/4 l šlehačky, 3 vejce, 3 dcl kr. cukru, 3 dcl pol. mouky, 1 pr. do pečiva, 1 - 2 hrsti ml. ořechů, 1 PL kakaa.
Krém: 3 vejce, 160 g kr. cukru, 250 g másla, rum.
Všechny suroviny zamíchat, polovinu vylét do vysypané chlebíčkové formy, do druhé poloviny přimíchat kakao a opět vylét do druhé vysypané chleb. formy. Pečeme na 150 °C.Hotové vychladlé chlebíčky nakrájíme na 1 cm plátky a natíráme. Na tmavý plát natíráme z obou stran krém a na bílý plát marmeládu. Slepujeme střídavě tmavý a světlý plát. Celý řez potřeme zbylým krémem a posypeme strouhanou čokoládou. Dáme odležet a krájíme šikmo!
Krém: Vejce s cukrem šleháme nad parou a vychladlé přidáme do vyšlehaného másla. Ochutíme rumem
Žíhané řezy
3 hrnky hl. mouky, 1 hrnek moučk. cukru, 2 lžíce kakaa, 1 balíček pr. do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 3/4 hrnku mléka, 1-2vejce, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu s vyšším okrajem.
Čokoládová poleva: 3/4 kostky ztuženého tuku, 3/4 hrnku moučk. cukru, 2 lžíce kakaa, 1 balíček kakaového pudinku, 4-5 lžic mléka
Mouku promícháme s cukrem, kakaem a práškem do pečiva. Vmícháme olej a mléko, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Umícháme hladké, řidší těsto a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Ve stř. vyhřáté troubě upečeme. Do upečeného vychladlého plátu uděláme koncem vařečky důlky a polijeme polevou tak, aby zaplnila i důlky v moučníku. Po ztuhnutí nakrájíme na řezy.
Příprava polevy:
Do rozehřátého tuku vmícháme cukr promíchaný s kakaem a pudinkem. Přidáme mléko a na mírném ohni umícháme dohladka.
Tvarohové knedlíky - rychlovka
vanička tvarohu, 1 vejce, 8 lžic krupičky
Vše smícháme a tvoříme malé kuličky. Vložíme do vroucí vody, když vyplavou, tak jsou hotové. Podáváme s grankem, cukrem a máslem nebo s jahodama a zakysanou smetanou. Výborné pro děti.
Hrníčkové domácí rohlíčky
4 hrnky hl. mouky, 1 1/4 hrnku vlažného mléka, 3/4 kostky droždí, 150 g rostlinného tuku,
1 vejce, 1 lžička soli
Z trochy mléka, cukru, mouky a droždí připravíme kvásek. Po vykynutí jej smícháme s moukou, tukem, vejcem, mlékem, solí a vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme je na čtyři části a každou část na pomoučeném vále vyválíme do kruhu s tloušťkou asi 4 mm a překrojíme napříč na osm dílků ve tvaru trojúhelníku.
Těsto zavineme od nejširší strany, zformujeme do tvaru rohlíčků, které uložíme na vymazaný plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a dáme péct. Upečené rohlíčky potřeme čerstvým máslem.
Zmrzlé koláčky
1 hrníček hl. mouky, 1 hrníček hrubé mouky, 30 g kvasnic, 1 vrchovatá lžíce cukru krupice, 200 g másla, 2 vejce, 6 lžic mléka, špetka soli, moučkový cukr na obalení
Pozor! Nejsou zahrnuty suroviny na nádivku a na žmolenku!
Hrneček na odměření mouky používáme zhruba čtvrtlitrový. Máslo si rozkrájíme na kousky, přidáme cukr, špetku soli, dvě celá vejce a rozdrolíme kvasnice přímo do těsta. Nenecháváme kynout, rukama vypracujeme hned těsto. Rozválíme jej na válu na sílu asi 4 mm a rozkrájíme na čtverce o velikosti 5 x 5 cm. Plníme lžičkou nádivky (povidla, zavařenina, tvarohová nádivka, maková nádivka, rozpečená jablka, oříšky apod.). Rohy čtverců těsta zvedneme a pevně spojíme,potřeme rozšlehaným vejcem a spoj zakryjeme hrudkou žmolenky. Připravené koláčky dáváme na vymaštěný plech trochu dále od sebe, protože je třeba počítat s tím,že se při pečení dost zvětší. Pečeme poměrně rychle ve středně vytopené troubě. Při pečení odháníme z kuchyně mlsné strávníky - koláče totiž nádherně voní a lákají do kuchyně všechny živé bytosti z okolí. Jakmile začínají okraje koláčů červenat, ukončíme pečení a ještě horké koláče obalujeme v moučkovém cukru. Pozn.:Dle komentáře je těsto výborné i rozválet na plech, náplň a posypat žmolenkou.
Koláč z rebarbory
1.recept
2 hrnky hl. mouky, 1/2 hrnku mléka, 1 vejce, 1 pr. do pečiva, 1/2 hrnku cukru krupice (krystal)
6 lžic oleje
Na to dám rebarboru a na to drobenku.
Někdy pod rebarboru dávám po lžíci tvaroh s cukrem nebo vanilkový puding.(Kiara)
2.recept
2 hrnky polohrubé mouky, 1 necelý hrnek pískového cukru, 2 vejce, 1 pr. do pečiva, 1/2 hrnku oleje
1 hrnek vlažného mléka
- vše smíchat
Rebarboru oloupu, nakrájím na špalíčky, spařím horkou vodou, obalím v cukru, přidám trochu skořice a dám na těsto. Někdy dám drobenku, ale je to dobré i bez drobenky.
Piškot s jahodami
5 vajec, 5 lžic polohrubé mouky, 5 lžic cukru krupice
Nejdřív vyšlehat žloutky s cukrem a moukou. A pak zašlehat sníh. Já šlehala vše dohromady a nic jsem nezkazila. Na plech jsem použila 2 želatiny od Oetkera.
Piškotový dort bez vážení
6 vajec, 12 PL cukr krupice, 1 vanilkový cukr, pořádně našlehat ve šlehači do pěny,, pak přidat
12 PL hrubé mouky, 1/2 pr. do pečiva
Pudink
1,5 L mléko, 3 vanilkový pudinky, 1PL solamylu
Uvařený pudink nechám do druhého dne vychladnout a stáhnu z něj škraloup.
Krém:
1 máslo, 3 velké PL cukr moučka (nedělám krém moc sladký)
do šlehače dám máslo,cukr a opatrně zašlehávám pudink. Zdobím podle momentální nálady.
Mišmaš buchta
1a ½ hrnku hl. mouky, ½ hrnku kokosu, ½ hrnku cukru, ½ hrnku rozinek, ½ hrnku nasekaných ořechů, ½ hrnku nalámané čokolády na vaření, 1 pr. do pečiva, 2 jablka nakrájená na malé kousky
bez vajíčka
Všechno promícháme a podle potřeby přidáváme mléko. Těsto rozprostřeme na vymazaný pekáč a pečeme 45 min na 150° a ještě po vypnutí necháme 5 min dojít v zavřené troubě.
Rychlý Sacher dort
3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 3 lžíce pol. mouky, 1/2 pr. do pečení, 1 lžíce kakaa
vše vyšlehat a péct ve vymazané dortové formě
Možnost zdobení:
a)Vychladlý dort obrátíme, hladkou stranu potřeme meruňkovým džemem, polijeme čokoládovou polevou a necháme ztuhnout.
b)Za stálého míchání rozehřejeme meruňkovou marmeládu, propasírujeme ji sítem a namažeme jí dort. Obě půlky spojíme. Rozpustíme čokoládovou polevu, rozetřeme ji na dort a dort necháme při teplotě kolem ztuhnout.
c)rozkrojit, pomazat marmeládou a zdobit pařížskou šlehačkou
Babeta citronová
1/4 hrnku mléka, 2 hrnky polohr. mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 pr. do pečiva
1 vanil. cukr, citronová kůra + šťáva z citronu
Tvaroh + máslo + hl. mouka - všeho stejné množství. Trošku soli. Vejce, pr. cukr, vanil. cukr., marmeláda.
Smícháme tvaroh, máslo, mouku a sůl a vypracujeme těsto. Vyválíme placky o síle asi 3mm a nakrájíme rádlem čtverce. Doprostřed dáme marmeládu, dvě strany potřeme rozšlehaným vajíčkem a pořádně stiskneme do trojuhelníčků. Potřeme i povrchu vajíčkem a dáme na pomaštěný plech péct. Pečeme při teplotě 180-200stupňů. Ještě horké obalíme v pr. cukru s vanil. cukrem.
Pozn.: toto těsto je možné použít i na štrudl.
Ferrero rocher na plechu
2 hrnky hl. mouky, 1 hrnek cukru, 1 vanilin. cukr, 1 pr. do pečiva, 3/4 hrnku oleje, 1 a půl hrnku mléka, 2 celá vejce, kakao dle svého,jak kdo má rád.
Náplň
1 kondenzované mléko-NESLAZENÉ(Tatra Grand-9%), 200 g změklého másla, 5 oříškových tatranek, 100 g nugety, 100 g sekaných nesolených arašídů, čokol.poleva, hrst nasekaných neosol.arašídů
Suroviny na těsto smícháme a vlijeme na vymaz.a vysypaný plech,dáme péct.(zkouším spejlí) 170° cca 20-25 minut. Nejlépe den předem si uvaříme mléko cca 2 hod,které necháme vystydnout.Horké neotvírat,hrozí uraz!!!(V papiňáku lze dobu zkrátit na polovinu)Mléko i po uvaření je stále tekuté,ale trošičku zhoustne a má lehce karamelovou barvu,hlavním ukolem je jako pojivo.Do zchladlého mléka přidáme máslo a vyšleháme.Poté lehce vmícháme strouhané tatranky,nugetu a arašídy.Krémem potřeme korpus a polijeme polevou a posypeme arašídy.Dáme na min.4 hod uležet do lednice nejlépe přes noc.
Jahodovo - tvarohový dort
2 hrnky polohr. mouky, hrnek krup. cukru, hrnek mléka 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 pr. do pečiva, jahodovou marmeládu, jahody, želé v prášku, čokoládu na vaření, kokos
Krém:
2 tvarhody, 1 máslo, 2 vanilkové cukry, 150g cukr moučky
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hr. moukou. Mouku, cukr, mléko, olej, vejce a pr. do pečiva dejte do mísy a zamíchejte, vlijeme do formy a pečeme na 180 °C. Mezitím si připravíme krém. Ušleháme tvaroh, máslo, cukr a vanilkový cukr. Zchladlý kropus vyklopíme a podélně rozříznemě na 3 díly. Potřeme je marmeládou a krémem. Krémem potřeme i boky a posypeme kokosem. Navrch polijeme čokoládou. Poklademe jahodami a zalijeme želatinou. Necháme chladit 2 hodiny v lednici.
Opilý perník
2 hrnky polohrubé mouky, 1,5 hrnku cukru moučka, 2 lžíce kakaa (vrchovatý), 1 pr. do pečiva,
1 hrnek mléka, 10dkg rozpuštěného másla, 3 lžíce oleje, 2 vejce
Poleva:
10dkg rozpuštěného másla, vrchovatý hrnek cukru moučka, 8 lžic horkého rumu, 2 lžíce kakaa
Smíchám nejdřív sypké ingredience a zvlášť tekuté a pak vše dohromady, peču na hlubším plechu při 170" asi 20-25 min. Ještě vlažné poleju polevou.
Strouhaný tvarohový koláč
První těsto:
2 hrnky hl. mouky, 1 pr. do pečiva, 3 lžíce mléka, 3 lžíce kakaa, 1 kostka tuku (250 g), 1 žloutek
Druhé těsto:
2 kostky měkkého tvarohu, 3 žloutky, 1 a 1/2 hrnku cukru - krupice, 1 vanilkový cukr, strouhaná citronová kůra, špetka soli, 1 lžíce Solamylu, 3 lžíce rumu, 4 bílky, 1/2 hrnku rozinek, tuk a mouka na vymazání a vysypání pekáče
Nejprve si připravíme první těsto zpracováním hladké mouky, prášku do pečiva, mléka, kakaa, tuku a žloutku. Těsto necháme v chladu 2 hodiny ztuhnout.
Nyní připravíme druhé těsto tak, že ve šlehači ušleháme tvarohy, žloutky, krupicový a vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, špetka soli, Solamyl, přidáme rum, omyté rozinky a nakonec lehce vmícháme ze 4 bílků ušlehaný tuhý sníh.
Do tukem vymazaného a moukou vysypaného hlubšího pekáče nastrouháme na hrubém struhadle polovinu ztuhlého prvního těsta, kterou pokryjeme vrstvou druhého těsta. Nakonec nastrouháme zbylou polovinu prvního těsta.
Strouhaný tvarohový koláč pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut.
Pohádka na plechu
Těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilínový cukr,1 prdopeč, 3/4 hrnku oleje ,1 a půl hrnku mléka, 2 celá vejce, kakao
Krém: 1/4 l mléka, 40 g kakaa, 35 g hladké mouky, 100 g másla, 150 g moučkového cukru,a ještě 60 g kakaa!!
Suroviny na těsto vše smícháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech,dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170° cca 20-25 minut.Korpus dáme vychladnout.
Krém: mléko,40 g kakaa a hladkou mouku přivedeme k varu,umícháme kaši a dáme vychladnout,vyšleháme si máslo,cukr a 60 g kakaa a po lžících zašleháváme kakaovou kaši a vyšleháme hladký krém. Krém natřeme na korpus a libovolně zdobíme.(
Ráj v puse
6 vajec, 6 lžic cukru, 12 lžic polohrubé mouky, 1 pr. do pečiva, sklenka oleje - zamíchat, upéct, nechat vychladnout, potřu džemem.
Uvařit vanilkový pudink z litru mléka a třech pudinků, vychladlé vyšlehat s jedním celým máslem.
Na korpus rozložit ovoce - meruňky, broskve, jahody, borůvky - jak kdo rád, navrstvit krém, který pokladame piškoty. Dvě šlehačky v prášku připravit dle návodu, potřít na piškoty a nahoru nastrouhat dvě tatranky - nebo čokoládu
Tvarožník
1. recept
1/2 hrnku mletého cukru, 1/2 másla, 3 vejce, vanilkový cukr, 2 kostky tvarohu, hrozinky, 3 polévkové lžíce dětské krupice, 1/2 pr. do pečiva
Cukr, vanilk.cukr,máslo a žloutky utřeme do pěny.(možno přidat mléko). Vmícháme tvaroh, hrozinky, dět. krupici a prášek do pečiva.Nakonec přidáme sníh ze 3 bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě při 180st. cca 40 min.
2. recept
1hrnek polohrubé mouky, 4lžíce cukru, 1/2Hery/i jiný tuk/, 1vejce, 1/2 pr. do pečiva.
Náplň:
2tvarohy, 2hrnky mléka, 1vejce, 1/4hrnku oleje, 1vanilkový cukr, 1/2hrnku cukru.
Mouku nasypeme na vál,heru rozkájíme na malé kousky,přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto,kterým zaplníme středně velkou formu.Náplň umícháme nejlépe v mixeru a vlijeme na těsto,pečeme v mírně vyhřáté trobě asi 3/4hodiny.Je to výborné,dobrou chuť.
Karamelové řezy
Těsto: 2 dl vody, 1,5 dl cukru, 2 PL kakaa, 1 dl oleje (můžeme použít olivový olej), 4 vejce, 4 dl polohrubé mouky, 1 pr. do pečiva
Krém: 2 karamelové pudinky (Dr.Oetker), 1/2 l mléka, 1 vanička (250 g) měkkého nízkotučného tvarohu, asi 3 PL cukru (podle chuti), na posypání 50 g posekaných lískových oříšků
Vodu s cukrem a kakaem svaříme a necháme zchladnout. Celá vajíčka rozšleháme, smícháme s rozvarem a ostatními surovinami a upečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Krém:
V mléce si klasicky uvaříme hustý oslazený pudink, který necháme zchladnout a poté vyšleháme s tvarohem. Krém natřeme na vychladlé upečené těsto a posypeme sekanými oříšky. Řezy dáme dobře vychladit.
Velký velikonoční beránek
1 a 1/2 hrnku krystal.cukru, 2 a 1/2 hrnku hl. mouky, 4 celá vejce, 1 pr. do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 šlehačka (2 dcl), 2 lžičky citrónové kůry, na špičku nože sůl
Vše smícháme dohromady, nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Bude-li se Vám zdát těsto příliš husté (záleží na velikosti vajec), přilijte ještě mléko. Pečeme v předehřáté troubě 35 – 40 minut ma 160 – 170 st.
Tvarohové řezy
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 2 vejce, vanilkový cukr, pr. do pečiva
kakao, mléko
Náplň: 2 tvarohy, vajíčko, cukr, mléko
Všechny suroviny smícháme dohromady,polovinu těsta vlijeme do pekáčku,druhou obarvíme kakaem,připravíme si tvarohy smíchané s vajíčkem,cukrem a mlékem rozetřeme na světlé těsto a nakonec dáme tmavé. Mléko do těsta podle potřeby, aby bylo spíše jako hustší kaše ne tak husté jako kynuté
Veselá prošívaná deka
Těsto:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek najemno nastrouhané mrkve, 2 vejce, ½ hrnku cukru krupice, 50 g tuku nebo oleje, 1 pr. do pečiva, 1 PL rumu, strouhaná citrónová kůra
Krém:
400 ml mléka, 1 vanilkový pudink (jahodový), 4 PL cukru, 1 tvaroh
Uvaříme pudink a po vychladnutí do něj zašleháme tvaroh. Vejce vyšlehat s cukrem a tukem, přidat rum, strouhanou mrkev a nakonec mouku s práškem do pečiva a citrónovou kůru. Těsto nalít na plech a pomocí sáčku nastříkat ozdobně krém jako mřížky – prošívanou deku. Pečeme asi 30 minut
Nedělní buchta
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 1/2 oleje, 2 lžíce kakaa, 1 vejce, 1 pr. do pečiva, špetka soli, tuk a strouhanka na plech
V míse smícháme polohrubou mouku, cukr krupice, mléko, olej, vejce, prášek do pečiva, špetku soli a vypracujeme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny.
Polovinu těsta vylijeme na vymazaný plech.
Do druhé poloviny zamícháme kakao a nalijeme na první část těsta.
Buchtu pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Obměna: Do těsta můžeme přidat 1 hrnek nastrouhaných jablek.
Tvarohová buchta s margotkou
2 hrnky pol.mouky, 1 pr. do pečiva, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 3/4hrnku oleje, 1 van.cukr, 2 vejce, 2PL kakaa, 2PLrumu
Všechno postupně vyšlehat a nalít na vymaz.a vysyp.plech kokosem
Tvaroh.náplň: 3 tvarohy,2 vejce,1 hrnek mléka,1 hrnek cukru,1van.cukr,1 van.pudink,rum
Všechno ušlehat a zlehka nalít na těsto,postrouhat 1 margot čoko /100g/ a dát péct na 170st.cca 30min.
5 měkkých banánů, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1 lžíci másla, 4 hrnky polohrubé mouky, 1 - 2 hrnky cukru - krystal, 1 pr. do pečiva
Všechny přísady spolu rozetřeme nebo romícháme v robotu. Vymažeme a vysypeme si plech a směs do něj vylijeme. Pečeme cca 30 minut, vychladlý dle chuti ozdobíme např. čokoládovou polevou.
Loupáčky s pudinkem
1 listové těsto, 2 pudinkové prášky, 2 hrnky mléka (1/2 litru), 7–8 lžic cukru, vanilkový cukr, vejce na potření
Z mléka, cukru a pudinkových prášků uvaříme velmi hustý pudink. Listové těsto si vyválíme, nařežeme na trojúhelníčky, na každý dáme trošku pudinku a zavineme tak, aby vznil loupáček. Potřeme vejcem a v předehřáté troubě na 180°C upečeme.
BB řezy
6 lžic cukru + 6 žloutků = ušlehat, přidat 6 lžic polohrubé mouky a sníh z 6ti bílků - upéct piškot
uvařit pudink z 1 l mléka a tří pudinkových prášků, nalít na studený piškot
ušlehat 3 šlehačky + 3 ztužovače šlehačky - natřít na studený pudink
na rozetřenou šlehačku položíme BB sušenky a polijeme čokoládovou polevou (např. moje oblíbená: 6 lžic cukru moučka, 1 lžíce kakaa, 1 lžička tuku, trošička rumu, 3 lžíce horké vody - vše smíchat)
3 hrnky hladké mouky, špetka kypřícího prášku, 1 hrnek zakysané smetany, 250 g Hery, trocha cukru, hustá marmeláda
Heru smícháme s moukou a kypřícím práškem a doplníme zakysanou smetanou. Uhněteme těsto a rozdělíme na 5 dílů. Každý díl vyválíme na tenký plát a rozkrájíme na 16 stejných trojúhelníčků. Do středu každého z nich položíme kopeček marmelády a opatrně svineme do rohlíčku.
Rohlíčky (můžeme potřít rozšlehaným vejcem)naklademe na plech a pečeme dozlatova při 180°C. Ještě horké pocukrujeme. Místo marmelády můžeme použít:
Tvarohovou náplň: měkký tvaroh, rozinky, trochu vanilkového pudinku, cukr krupice
Tiramisu po česku
2 balíčky piškotů (dětské nebo cukrářské), 2 pomazánková másla, 2 tekuté šlehačky (celkem 500ml)
3/4 hrnku moučk.cukru (nebo podle chuti), silná káva, rum
Pomazánková másla, šlehačku a cukr vyšleháme v krém. Dno nádoby vyložíme piškoty a lžičkou je polejeme kávou s rumem. (Cukrářské piškoty můžeme v kávě namáčet, nepojmou tolik tekutiny jako dětské) Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.
1 hrnek hl. mouky, 1 hrnek polohr. mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 pr. do perníku, 1 lžička skořice, 1 lžíce kakaa, mléko dle potřeby, - možno přidat nastrouhaná jablka + 1 pr. do pečiva.
Stračatela od mamočky
Tmavé těsto: 1 hrnek hl. mouky, 1 hrnek hr. mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, 3/4 hrnku oleje, 1 pr. do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce, 2 lžíce kakaa
Světlé těsto: 2 tvarohy, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka, 1 vanilkový puding (prášek), 1 vanil.cukr
2 vejce
Z tmavého těsta odlijeme 3/4 hrnku. Zbytek nalijeme na vysypaný plech. Potom po lžičkách nalijeme světlé těsto a rozetřeme a na to (nacákáme) zbytek tmavého těsta z hrnku.Pečeme asi 30-40min. na 170°C.Buchta je moc dobrá a dlouho vydrží vláčná.
Hrk hrk buchta
Těsto: 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, půl hrnku mléka, půl hrnku oleje, 2 celá vajíčka, 1 pr. do pečiva
Krém: 2 mandarinkové kompoty nebo 1 ananasový kompot - kostky i se šťávou, 1 šlehačka, 1 ztužovač šlehačky, 1 pudink bez vaření
Všechny suroviny na těsto smícháme, těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Na vychladlý plát rozetřeme krém, ozdobíme rozehřátou čokoládou a necháme vychladit.
Příprava krému:
Všechny suroviny na krém dáme do uzavíratelné nádoby a několikrát protřepeme.
Muffíny
2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku krystal.cukru, 1/2 hrnku oleje, 3/4 hrnku mléka, 1,5 hrnka polohrubé mouky, 1 pr. do pečiva.
Péct při 170°C asi 25 minut. Formu na muffiny vymazat a vysypat kokosem. Plníme 1 polévkovou lžíci těsta, čajová lžíce nutely a zas polévkova lžíce těsta.
P.S. Formičky na mufíny můžeme použít z kalíšků malých paštik.
Vyzkoušené je máme pečené jen v papírových košíčcích.
Kiwi řezy
6 vajec, 3/4 hrnku cukru krupice, 2 lžíce horké vody, 1 hrnek polohr. mouky, 1/4 lžičky pr.do pečiva
- upečeme piškot (žloutky + cukr a horkou vodu ušleháme a do toho vmícháme tuhý sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva).Upečeme na hlubokém plechu.
Potřeme náplní ze dvou kelímků zakysané smetany a jedné ušlehané šlehačky + půl hrnku moučkového cukru. Poklademe kiwi nakrájeným na kolečka a polejeme polevou z 1/2 l kiwi šťávy nebo ředěného džusu a vanilkového pudinku + cukr dle chuti - uvaříme jako pudink.
Rychlý dort
4 vejce, 4 lžíce krupicového cukru, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce oleje, meruňkový džem, šlehačka, 1 lžíce moučkového cukru, 3-4 banány, čokopoleva
Žloutky utřeme s cukrem a střídavě zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků, mouku a olej. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a upečeme. Vychladlý dort rozkrojíme a promažeme meruňkovým džemem. Povrch dortu potřeme tenkou vrstou oslazené šlehačky, poklademe na kolečka nakrájenými banány, pokapeme čokoloplevou a okraje ozdobíme šlehačkou.
(bonini)
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru (raději méně), 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1 Margot, 1 vanilkový cukr, 1 pr. do pečiva, 1 bal. polevy nebo čokolády na polevu
Všechny ingredience dáme do mísy a zamícháme, přidáme nastrouhanou margotku, zamícháme a vlijeme na plech. Po upečení polejeme čokoládovou polevou. Někdy dávám jednu Margot dovnitř a druhou nastrouhanou to celé posypu.
Rafaelo
2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 cukru krupice(jemné-ne krystal), 1 hrnek mléka, 1 vanil. cukr, 1 pr. do pečiva, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje - to je na těsto
Na posypání: 1 hrnek kokosu+ 1/3 hrnku cukru krupice- to smícháme (malinko necháme na konec) A nakonec ještě 1 až 2 šlehačky (pozn. 1 šlehačka 200ml krabicová úplně stačí)
Všechny přísady na těsto smícháme a dáme na plech, posypeme smíchaným kokosem a cukrem a pak dáme péct do rozehřátě trouby na 150 °C.Pečeme 20- 25 minut.Ihned po vyndání z trouby polijeme šlehačkou.Nakonec dovysypem zbytek kokosu s cukrem.
Nepečený dort ze zakysené smetany
2 bílé jogurty, 2 zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 2 balíčky piškotů
ovoce kompotované,mražené nebo čerstvé
Jogurty, zakys. smetanu a cukr ušleháme. Do dortové formy naskládáme vrstvu piškotů, ovoce a zalejeme částí jogurt. hmoty. Postup opakujeme tak, aby poslední vrstvu tvořily piškoty. Dort zatížíme a dáme přes noc vychladit do ledničky. Podáváme zdobený šlehačkou, dílky čokolády, příp. ovocem
Nepečený smetanový dort
2 zakysané smetany, 1 šlehačka ke šlehání, 1-2 lžíce mletého cukru, 1 vanil.cukr, ovoce (jahody, třešně, meruňky, borůvky..atd.dle chuti)
Formu vyložíme sáčkem. Šlehačku ušleháme s vanil.cukrem. Pak vmícháme zakysané smetany a dosladíme mletým cukrem (dle chuti 1-2 lžičky). Do formy dáváme piškoty, polijeme částí směsi a poklademe ovocem. Pak znovu piškoty, směs a ovoce. Nakonec posypeme strouhanou čokoládou nebo grankem. Nechat vychladit 24 hodin.
Já dělám večer, pak šupnu do lednice a máme jako dezertík po obídku.(jen.tak)
Někdo ještě šlehačku šlehá ze ztužovačem, ale já nedávám, přijde mě to zbytečné. Je to tuhé i tak.
Banánová buchta
6 vajec, 6 lžic cukru, 6 lžic polohr.mouky, na špičku nože pr. do pečiva, 1 uvařený vanilkový pudink, 6 banánů, 200g čokolády na vaření, tuk na vymazání a mouku na vysypání plechu
Ušleháme žloutky s cukrem do pěny, řidáme prosátou mouku a pr. do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do těsta. Těsto nalijeme do připraveného plechu a vložíme do trouby připravenou na 180°C a upečeme.
Na upečený a vychladlý piškot nalijeme vychladlý pudink, na to poklademe nakrájené banány a pocákáme rozpuštěnou čokoládou a necháme v ledničce ztuhnout.